Gril pohotovost 7 dní v týdnu - tel.: 608 727 420

10 let záruka na grily

Časté dotazy

Nejčastější dotazy před zakoupením keramickho grilu:

Jakou značku a velikost grilu kamado koupit?

Na tuzemském trhu můžete najít modely hned několika značkových i neznačkových „no name” kamado zahradních grilů. Tyto grily různých výrobců a značek jsou zároveň nabízeny ve značném cenovém rozpětí. A právě velké cenové rozdíly mohou nezkušené „kamadáře” ve výběru mást.

Záruka 10 let - jak to máme my. Než koupíte jinde, ptejte se na záruku.

Cena vyšší, ale ani cena nižší však o kvalitě grilů nic nevypovídá. Klíčovým parametrem při výběru značky grilu by měla být její záruční politika. Ing. Tomáš Halamíček vlastnící značku KAMADO ceramic® tvrdí: „Zastávám názor, že poskytovaná záruka vypovídá o důvěře výrobce ve vlastní produkty. U „no name” podezřele levných kamado grilů je často poskytovaná záruka pouze 2 roky. A už takto krátká záruční doba by měla být pro koncového uživatele varovná. My na naše grily KAMADO ceramic® poskytujeme záruku 10 let, stejně jako jiné renomované značky. Kvalitou našich grilů jsme si prostě jisti. Sám jsem jim propadl před 15 lety a stejně dlouho na nich griluji. Proto mohu na naše grily poskytnout tak dlouhou záruku a vůbec je s čistým svědomím v ČR a na Slovensku prodávat.”

Podpora prodejce - děláme vše pro to, aby jste pochopili že Kamado grily myslíme vážně.

Dalším důležitým parametrem při výběru kamada je přístup a ochota prodejce. Ten by měl mít svůj vlastní showroom, kde si gril můžete prohlédnout a osahat. Prodejce by vám měl být ochoten gril předvést, popovídat vám o tom, jak gril sestavit, používat a pečovat o něj. A v neposlední řadě by vás měl seznámit s technikami grilování a možnostmi přípravy pokrmů. Zajímejte se také o doplňový sortiment a příslušenství.

Jakou zvolit velikost grilu? Poradíte?

V neposlední řadě je důležitá také velikost grilu. Při výběru velikosti grilu byste měli zvážit co a v jakém množství chcete v grilu připravovat. Grily kamado jsou téměř všemi výrobce standardně nabízeny ve 3 velikostech. Důležitý je průměr grilovací plochy. U nejmenších grilů se tato může pohybovat okolo 30-35 cm. Hodí se na balkon či menší terasu, anebo si ho můžete vzít doparku či dovolenou. U středních grilů je grilovací plocha okolo 45-50 cm a skvěle se hodí na terasu rodinného domu anebo pro všechny BBQ nadšence pořádající zahradní párty s přáteli. Největší grily s průměrem grilovací plochy přes 50 cm jsou již určeny pro BBQ fajnšmekry či profi kuchaře. Připravíte v nich najednou až 10 kuřat či dvanáct 300g steaků.

Tady už praktické odpovědi na nejčastější dotazy:

Jak přizpůsobím KAMADO gril k dosažení a udržení dané teploty?

Jedna z nejdůležitějších vlastností keramického grilu KAMADO je schopnost nastavit a zachovat požadovanou teplotu. KAMADO gril je vyvinut na základě regulace dvojí klapky, která usnadňuje nastavení teploty. Přizpůsobením spodní i horní klapky můžeme docílit a udržet teplotu uvnitř grilu v rozmezí od 50°C až do 350°C. Tento teplotní rozsah by měl plně vystačit k jakémukoliv kulinářskému výkonu. Od nízkých teplot (dušení - vaření) až po nejvyšší prudké grilování. K přesné kontrole teploty uvnitř grilu slouží teploměr umístěný na keramickém víku, proto není potřeba gril otevírat během procesu. Květinový tvar horního litinového regulátoru umožňuje otevírání, které může být přizpůsobeno podle toho, zda potřebujeme více či méně vzduchu pro doladění požadované teploty. Úplným otevřením posuvné kovové hlavy docílíme rychleji vysoké teploty uvnitř grilu. V spodní části každého KAMADO grilu jsou umístěna kovová nerezová dvířka. Stejně jako u vrchní litinové hlavy tak i u spodních kovových dvířek můžete ovlivňovat teplotu uvnitř KAMADO grilu lehkým pootevřením k mírnému grilování až po úplné otevření k prudkému grilování pokrmů.

Kolik uhlí je potřeba použít?

Topeniště naplňte do úrovně cca 5 cm nad vzduchovými průduchy. Úroveň uhlí v topeništi by pokaždé, když začínáte vařit, měla být přibližně stejná. Vždy odstraňte popel vyhrabáním vyhořelého uhlí. Nevyhořelé uhlí zůstane na povrchu, popel se sesype do spodní části grilu. Doplňte nové uhlí a můžete začít grilovat. Praxí se sami naučíte a poznáte potřeby Vašeho grilu. Samozřejmě záleží i na délce grilování/pečení/uzení a teplotách, při kterých budete jídlo připravovat. VAROVÁNÍ: NIKDY NEPOUŽÍVEJTE JAKÉKOLI PODPALOVACÍ POMOCNÉ TEKUTINY K PODPÁLENÍ V KAMADO GRILU. Keramický materiál KAMADO grilu má absorpční schopnost a mohl by nasát podpalovací tekutinu, čímž by ovlivnil chuť a vůni pokrmů. Samozřejmě takto „poškozený“ gril by ztratil okamžitě záruku, protože by byl nenávratně poškozen.

Udělám chybu, jestliže otevřu víko grilu a vyjdou z něj plameny?

Jestliže grilujete při teplotách vyšších jak 150°C dbejte veliké opatrnosti při otevírání poklopu KAMADO grilu. Nejdříve pozvedněte poklop pár centimetrů a ponechejte moment, aby vyšel horký vzduch ven z grilu a poté můžete víko odklopit kompletně. Předejdete tímto náhlému úniku vzduchu ze vnitř grilu a možnému popálení či jiným zraněním.

Proč použít spíše keramický gril než klasický gril nebo kovový?

Především chuť, šťavnatost, vůně, jednoduchost užívání, spolehlivost, potěšení z gurmánských chvil, styl. Keramické grily KAMADO nerezaví! Keramický materiál, kámen, cihla, hlína mají přirozeně izolační charakter po tisíce let a byly vždy používány k přípravě jedinečných pokrmů. Přírodní materiál jde ruku v ruce s chutí a šťavnatostí pokrmů, který vytváří chuť neporovnatelnou s kovovými grily. Díky dlouhodobému a pozvolnému procesu „vytváření“ pokrmů není potřeba stále u grilu stát a kontrolovat stejně tak ani uhlí, které vydrží dlouhou dobu. Teplota v grilu je stále stejná a nedochází ke kolísání. Není potřeba kontrolovat gril v určitých intervalech nebo doplňovat palivo. Jednoduše jen grilujeme a užíváme si vůni a atmosféru grilování.

Opravdu se dá v grilech KAMADO dělat pizza?

Ano, dá se péct i pizza. Dokonce lépe než v cihlové troubě. Použijte keramický „pizza kámen“ - docílíte tak kvalitní pizzy, že milovníci této pochutiny, kteří s Vámi budou grilovat, nebudou chtít již nic jiného.

Je možné gril KAMADO použít i v zimě?

Určitě ano. Na rozdíl od kovových grilů pracuje v chladném počasí velmi efektivně. Zakupte v našem e-shopu potah na KAMADO gril a váš gril bude připraven k použití i ve velmi tuhé zimě.

Jak je to s přípravou ryb v grilu KAMADO?

Ryby jsou pro grily KAMADO naprostou samozřejmosti a snad tím nejjednodušším, co můžete v těchto grilech dělat. Připravují se velmi rychle, během několika minut, samozřejmě pokud např. neudíte lososa, což trvá déle. Je potřeba mít o přípravě ryb alespoň základní znalosti. Velmi snadno se také připravují pomocí V-roštu, který naleznete buď v „setech“ nebo v sekci „příslušenství a doplňky“.

Je možné připravovat pokrmy při otevřeném poklopu?

To určitě nedoporučujeme. Poklop musí být dole, aby tepelný žár sálal stejně nahoře u poklopu jako v dolní části grilu. Jestliže bude poklop otevřený, byl by efekt podobný jako u běžných grilů a pokrmy by byly vysušené.

Mohu se dotýkat grilu během vaření?

Keramika grilu je výkonný izolátor. Přesto nedoporučujeme opírat se o jeho povrch. KAMADO gril není ani při grilování s vyššími teplotami zdaleka tak rozpálený jako kovové grily na plyn nebo uhlí. To jej bezesporu dělá bezpečnějším pro všechny účastníky grilování.

Jak gril uhasím?

Jednoduše zavřete oba vzduchové průduchy. Oheň brzy zhasne a gril začne chladnout. Díky silným keramickým stěnám chladne pozvolna. Nepoužívejte na uhašení vodu!