Brikety se dají vyrobit z různých materiálů. Dřevo nebo kokosové slupky se stejně jako dřevěné uhlí karbonizuji, ale v tomto případě úplně. Na konci zůstává 100 % uhlíku. Tyto kusy uhlí se rozemelou a spolu s pojivem, většinou škrobem, a slisují na brikety. Do briket se často přidává také nějaká látka pro delší hoření, což mohou být nejrůznější materiály (např. rašelina, písek nebo dokonce kamenné uhlí).
Doporučujeme používat v Kamado ceramic jen dřevěné uhlí namísto briket a to z řady důvodů:
- Dřevěné uhlí tvoří 95 % uhlíku, zbytek jsou především dřevní plyny. V keramických grilech Kamado ceramic tedy čistě shoří a nezůstane téměř žádný popel.
- Brikety často obsahují příměsi pro delší žhnutí a proto nehoří tak čistě jako dřevěné uhlí, navíc nepříjemně čoudí.
- Doba hoření dřevěného uhlí v Kamadu závisí na přívodu kyslíku a lze ji tedy regulovat.
- Brikety žhnou rovnoměrně, jak se to od nich ostatně očekává. Průběh hoření se tedy dá hůře regulovat. Když jsou brikety jednou žhavé, už hořet nepřestanou.
- Pro dosažení určité teploty v Kamadu není zapotřebí, aby žhnulo všechno dřevěné uhlí. Při nízké teplotě hoří většinou jen 10 % paliva. Zbylé dřevěné uhlí lze použít příště.
- Brikety nejsou příliš trvanlivé, ani jsou-li z přírodních materiálů jako kokosové slupky nebo olivové dřevo.
V keramických grilech Kamado ceramic doporučujeme používat jen dřevěné uhlí namísto briket. Grilování bude mnohem příjemnější.