Gril POHOTOVOST 7 dní v týdnu - tel.: 608 727 420

10 let ZÁRUKA na grily

Jednopánvové máslové kuře s limetovou jiskrou

21.3. 20211831x

Šťavnaté kuře rozložené naplacato v hluboké chuti bílého vína, másla, kterou dokonale probouzí svěží limetová jiskra. Společně s brambory pečenými v jedné pánvi vytváří jídlo, které je jednoduché na přípravu, ale bohaté na vůni i chuť. Každé sousto spojuje tóny vína, másla, citrusovou svěžest a křupavou, dozlatova opečenou kůrku. Dokonalá pohoda na talíři.

Obtížnost receptu: 1
Doba přípravy: 20 minut
Doba grilování: 3 hodiny
Počet porcí: 4
Teplota v grilu: 150°

Ingredience:
1 celé kuře
8 malých brambor
1 cibule
1 palička česneku
40 g másla
2 lžíce citrónové soli (může být i klasická)
5 snítka tymiánu
1 limeta
4 dcl bílého vína
1 sklenka vody

Postup:

1. Kuře omyjeme, osušíme a rozřízneme mezi prsy, aby jsme docílili pečení naplacato. Studené máslo nakrájíme na 5 silnějších plátku a vložíme je pod kůží na hřbet, na prsa a na stehna. Kůží nemusíte nijak nařezávat jen ji opatrně po stranách zvedejte a udělejte si pro máslo cestu.

2. Nachystejte si litinovou páne. Po jejich stranách dejte rozkrojené menší brambory na půl a na každou stranu půl cibule ve slupce. Paličce česneku odříznete vrchní část tak, aby se zarovnal a dejte ho v celku do litiny. Česnek po upečení bude snadný vymáčknout a lahodně doplní jídlo.

3. Kuře pořádně nasolte ve spodní části a vložte do litiny. Kůži nasolte citrónovou solí, položte na něj plátky limity, tymiánu a celé to podlijte vínem a vodou. Litinovou pánev překryjte alobalem a nechte odpočinout.

4. Gril rozpalte na 150 stupňů, do něj vložte kámen na nepřímé grilování nohami nahoru a na něj položte nerezový rošt. Litinu překrytou alobalem vložte vyhřátého grilu a nechte 2,5 grilovat. Na poslední půl hodinu alobal sundejte, kuře polijte šťávou a nechte jetě půl hodiny na kůrčičku.

Tip!
Určitě nezapomeňte na máslo pod kůží. Díky této přípravě je kuře po grilování neskutečně šťavnaté a jeho kůrka křupavější, než jste zvyklí. Je to starý trik ale velice lahodný!